Streamovací služba Disney+ se pere o sportovní práva

úterý, 23. dubna 2024, 07:05 TV MediaGuru

Na poli sportovních vysílacích práv se ještě letos můžeme dočkat možných novinek od streamovacích platforem, píše Erika Luzsicza.

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Letošní rok přepisuje dosavadní fungování streamovacích platforem. Může za to pomyslná honba za sportovními přenosy. Za ně dlouhé roky odmítl platit Netflix, až je nakonec letos pořídil. Teď se tímto směrem překvapivě vydává i konkurent Disney+. Ten koupil práva na tři následující sezony Evropské konferenční Ligy UEFA a Evropskou Ligu UEFA. Obě soutěže bude vysílat v Dánsku a Švédsku.

Zajímavostí této dohody je například to, že ani jeden z fotbalových klubů Švédska a Dánska se neudržel ani v jedné z těch soutěží. Proč tedy Disney tato práva nakoupilo? Důvodem je záměr vyzkoušet si fungování živých sportovních přenosů a zároveň také lépe pochopit divácké trendy v letech následujících. Mediální gigant má v portfoliu například i ryze sportovní kanál ESPN, který však ve Skandinávii není přítomný.

Neméně zajímavou novinkou je také fakt, že Disney společně s Warner Bros. Discovery bylo v jednání o prodloužení vysílacích práv na NBA. To však podle dostupných informací skončilo fiaskem. Důvodem bylo příliš nákladné financování. Zástupci nejprestižnější basketbalové soutěže chtěli zvýšit cenu za autorská práva. Ta se přitom v roce 2014, kdy byly autorská práva prodána naposledy, vyšplhala na 24 miliard dolarů.

NBA si na následující roky naplánovala tuto částku navýšit. Zmíněný tandem vysílatelů chtěl tyto náklady snížit tím, že by k sobě přibral dalšího partnera. To se však podle CNBC nepovedlo. Do jednání by se tak nyní mohly pustit konkurenční platformy, tedy Amazon, Netflix i Youtube TV. Všechny zmíněné projevily zájem.

Aktuálně to tedy vypadá, že letos se ještě dočkáme zajímavých novinek na poli televizní zábavy, u kterých budou zřejmě padat investiční rekordy.

Autorka textu: Erika Luzsicza, Axocom